•6/16/2011

A község honlapján a következőket találjuk a templomról:
"A templom eredetileg a XIII. században épült, de több formai jegyet őriz a gótika korából. Nevezetességei a reneszánsz falképek.

A XIII. században emelt román stílusú templomot gótikus stílusban bővítették az 1400-as években; szentélyét támpillérekkel körülvéve, illetve belül, középpontjában egy oszloppal megerősítve. Ez egyedülálló megoldás a magyarországi gótikus templomépítészetben, ami úgy tűnik, amiatt született, hogy a korabeli kőműves mesterek nem találták el a statikai egyensúlyt a gótikus boltozat felfalazásánál. Ma is különleges élmény, ahogy - a mindössze százéves harangtorony alatt - belépve elénk tárul a hajóval megegyező szélességű szentély. (A román kori kapuzatot és a déli oldalon a három gótikus ablakot a restauráltás során találták meg 1978-ban.)

A templom mégis a szentély falának festett díszítései miatt igazán nevezetes. Ezeket öt különböző korba lehet sorolni. A legelső a török hódítás előtti időkből származik; majd 1582-ben, az 1640-es években, illetve 1687 előtt készült ornamentális, virágmintás motívumokat őrző, reneszánsz stílusú festészeti emlékek maradtak ránk. Ezek mind protestáns (református) közösségi használatra utalnak. Az utolsó belső festés 1782-ben készült."
This entry was posted on 6/16/2011 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 megjegyzés:

On 2018. január 21. 18:04 , walter kovenz írta...

..."oszlop" nem helyes terminológia, mert az oszlopnak a keresztmetszete kör. Helyesebben "pillérnek" kellene nevezni a szentélyt tartó, szemmel láthatólag nyolcszögüü építményt!