•10/10/2016
  A Dévényi Antal-kilátó egy kilátó Pest megye területén, a Pilis hegységben, Piliscsaba közigazgatási területén, a 447 méter magas Nagy-Kopasz csúcsán. A Pilisi Parkerdő Zrt. beruházásában, részben pályázati forrásból épült, 11,5 méter magas épület különleges alakú, Koller József által alkotott terveit a népszerű, fából készült építő-logikai játék, a Jenga játék formavilága ihlette. A közel 17 négyzetméteres kilátószintű épület lényegében egy 4,2 x 4,2 méter alapterületű hasáb, amelyet összesen 132 köbméternyi, egymásra rakott tömör fenyőgerendákból alakítottak ki.
  Az építmény és a közelében kialakított, padokkal, információs táblával és tűzrakóhellyel is felszerelt erdei pihenőhely avatása 2015. június 12-én zajlott, korábban a Nagy-Kopasz dúsan beerdősült magaslatán nem állt semmilyen kilátó, emiatt a hegycsúcs látogatottsága nem volt különösebben jelentős. Az átadása óta azonban megszaporodtak a területet érintő túraútvonalak, hiszen a kilátó felső szintjéről 360 fokos körpanoráma nyílik a környékre.
  Névadója Dévényi Antal erdőmérnök, József főherceg pilisi erdőbirtokának főerdésze lett, akinek kiemelkedő szerepe volt a 19. század folyamán nagyrészt fátlanná vált Piliscsaba környéki hegyek újrafásításában.
  A kilátót közösségi közlekedéssel legegyszerűbben Piliscsaba irányából, az esztergomi vasútvonal klotildligeti megállóhelyétől közelíthető meg, de Pilisvörösvár, Pilisszántó és Piliscsév irányából is vezetnek errefelé túrautak.
Forrás: wikipedia

A Széchenyi utca végétől a kék háromszöggel jelzett turistaúton 1.5 km-t haladva érjük el a kilátót. Az út első fele több mint 15%-os meredekségű! A tiszta menetidő kb. 25 perc .

This entry was posted on 10/10/2016 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 megjegyzés: