•8/27/2012
A Szádelői völgy a Gömör-Tornai karszt szlovák részén található, nem messze a magyar határtól. A vízvájta észak-déli irányú völgy körülbelül 3 km hosszú, 300-400méter mély, helyenként csupán 10 méter széles. Gépkocsival közvetlenül a völgy bejáratáig tudunk elmenni, ahol nyáron őrzött parkoló működik. A völgyben széles, jó minőségű turistaút halad, de ennek ellenére kerékpárral nem lehet behajtani. Az út mellett hol jobb, hol bal oldalon a Blatnica patak rohan szembe velünk. (A fotózáshoz megéri állványt vinni magunkkal.) A túra ezen szakaszának kiemelkedő látványossága a 105 méter magas "cukorsüveg" torony. A völgy végén (kb. 50 perc) turistaház található, ahol büfé is működik. A visszatéréshez javaslom a fennsíkon átvezető hosszabb és nehezebb utat. Kb. 35 perc alatt érjük el az első olyan kilátópontot, ahonnan a sziklafal pereméről hosszanti irányban látható a teljes völgy, közepén a Cukorsüveggel.

A következő 2 km-en továbbra is nagyon szép környezetben vezet a turistaút. Ez a szakasz a kisebb-nagyobb virágos tisztásaival, ligetes erdőivel, és az egyre gyakrabban felbukkanó boróka bokrokkal a Bükk fennsíkra emlékeztet. Menet közben keresztezzük a Szádelői földvár jól felismerhető, köves, 5 méter magas 10 méter széles sáncát. Fenyőfoltok, rétek kísérnek ki a fennsík nyugati peremére, a szurdokvölgy fölé kiugró sziklagyepes tetejére.

Ettől a ponttól kezdve a turistaút újból eltávolodik a sziklaperemtől, de a kitaposott ösvények sok helyen továbbra is annak mentén haladnak. Rövid erdei szakasz után az egyre sűrűbb borókásban vezető útról újra ösvények vezetnek a fennsík széléhez, ahonnan gyönyörű a kilátás a magunk mögött hagyott völgyre és a Tornai medencére.

A túra utolsó szakaszán meredek, kacskaringós úton érünk vissza a falu végére, kb. 300 méterre a parkolótól.
A parkolóban is találunk büfét, ahol meleg ételek közül is választhatunk. A tanösvény (jelölése:Z\) mentén elhelyezett három nyelvű (szlovák,magyar,angol) tájékoztató táblák hasznos információkat nyújtanak.
A GPS által mért távolság 11.4km, a túra teljes ideje 4ó 40 perc, amiből a menetidő 3 óra, miközben 470 méter szintkülönbséget kell megtenni. Az útvonal Google Maps-n. Hasznos link: mapy.hiking.sk.
This entry was posted on 8/27/2012 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 megjegyzés: