•8/15/2012

1792-ben felszentelt, kőből és téglából épült, műemlékileg védett, barokk stílusú épület. A környék egyik legszínvonalasabb és legigényesebben elkészített görög katolikus temploma. Ezt elsősorban páratlan ikonosztázának köszönheti, melyet a kor legmagasabb színvonalú templomberendező műhelyének mesterei készítettek, a Mohácsi püspökség és a Majloth család megbízásából. A 8 méter magas és 9 méter széles ikonosztázt Padits Péter készítette 1818-ban. A templom festését 1834-ben fejezte be Miklósi József festő.
Az egyházközség web oldala:
www.szantigorogok.hu

This entry was posted on 8/15/2012 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 megjegyzés:

On 2012. augusztus 16. 9:26 , Kovács Miklós írta...

Ismét egy nagyon szép gömbpanoráma. Nem voltam még sajnos ebben a görög templomban. Nagyon érdekes a belső tér több szempontból is. Gondolom nem régen volt felújítva. Sok görög templomban a felújítások során már elbontják a szószéket. Ilyen gyóntatószékes megoldást se nagyon láttam még, általában külön fülke szolgálja azt a célt. A falak puritánsága is meglepő, bár a pénz nagy úr napjainkban. Az ikonosztázion szép állapotban van, érdekes a sötét tónus és a dús aranyozás hiánya.