•6/24/2011
Másfél év után, ez év májusában újból megnyitották a látogatók előtt a részlegesen felújított siklósi várat.

A XVIII. századi külsejű vár az ország egyik legépebben megmaradt várkastélya. A román stílustól a barokkig őrzi az építészeti jegyeket, legszebbek a gótikus emlékek.A város fölé magasodó erődöt először 1190-ben említették oklevélben, a déli kastélyszárny román kori ablakai idézik fel ezt a kort. Az ezt követő fejlesztésről-építésről a zárt erkélyes gótikus szárny és a gazdag gótikus boltozással, függönyívvel záruló mérműves ablakokkal épült várkápolna - Magyarország egyik legszebb ilyen emléke - tanúskodik.

A reneszánsz idején is történtek átalakítások, de ez a kor már a török támadás miatti erődítések ideje volt. Ekkor készült a mai várba bevezető kerek kapuerőd, a Barbakán, és a hozzá vezető híd. A barokk szellemiségű palota a XVIII. században épült mindabból, ami a korábbi időkből a török uralom alatt megmaradt. (Forrás: vendegvaro.hu)

A későgótikus várkápolna a XV. században épült. Jellegzetességei, mint a hajó, a diadalív, a hálóboltozatos szentély, a Fájdalmas Krisztust és Szent Lászlót ábrázoló festménnyel díszített imafülkék is a XV. századból valók. A csillagboltozatos karzat, a Perényiek címerével, már XVI. századi. (Forrás: wiki.utikonyvem.hu)
This entry was posted on 6/24/2011 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 megjegyzés: