•9/14/2013
A Bakony szívében, a Cuha patak völgyében elterülő Zirc gazdag kulturális és történelmi hagyományokkal rendelkező kedvelt idegenforgalmi célpont. Hazánk legmagasabban fekvő városa . Legfőbb látványossága a Ciszterci Apátság épületegyüttese.
A apátságot III. Béla király 1182-ben alapította. Első szerzetesei a rend leghíresebb és legnépesebb monostorából, a franciaországi Clairvaux-ból érkeztek. A XII-XIII. század fordulóján korai gótikus stílusban épült torony nélküli templom és kolostor a középkorban elpusztult, maradványait elbontották. A régi épületből egy régi pillérköteg még látható a kolostor falain kívül a  főút mentén, amelyre 1751-ben Szent Imre-szobrot állítottak.
A mai templom barokk stílusban épült 1738-53 között. A falképeit Wágenmeister József, az oltárképeket Franz Anton Maulbertsch festette.Méretei: 54 m hosszú, 24 m széles, 25 m magas. A templomot IV. Pál pápa 1982. augusztus 21-én,  Zirc alapításának 800 éves jubileumának évében basilica minor rangra emelte.
Az apátság épületét néhány évvel a templom építése előtt kezdték építeni, és hosszú idő alatt nyerte el mai formáját. Több tízezer kötetes könyvtára és annak intarziás empire berendezése különleges értéket képvisel. A könyvtár 70 ősnyomtatványt, közel 400 antikvát tudhat magáénak, melyek közül több csak Zircen található meg Magyarországon. Az állomány tematikailag rendkívül színes, a teológiától a történelmen át a fizikáig számos tudományág képviselteti magát.
Az apátság  látogatóközpontját ez év májusában adták át.
This entry was posted on 9/14/2013 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 megjegyzés: