•4/17/2011
A múlt hétvégén túránk célpontja a Naszály volt. A hidegfrontnak köszönhetően tiszta volt az idő, számítani lehetett arra, hogy a csúcsról is zavartalan lesz a kilátás. Kosdról indultunk a zöld kör jelzésen. Az első (feledhető) kilométer után a kék jelzésen haladtunk tovább a csúcs felé. Az út ezen szakasza rendkívül meredek, a Google szerint átlagosan 22%-os a következő másfél kilométer. A Kopasz-tető(527méter) közelébe érve kezdődött a túra legszebb szakasza. Egyre több volt a virág, majd a tetőre érve az alábbi panoráma fogadott.

A reggeli pára még nem oszlott fel teljesen, de ennek ellenére nagyon messze el lehetett látni. Az út a Naszály-tetőig továbbra is meredeken vezet,a GPS szerint az indulástól a csúcsig átlagosan több mint 13%-os a meredeksége. Ezen a szakaszon egyre több volt a virág, tengernyi odvas keltike lepte el az erdő alját kellemes illatával árasztva el a környéket. A Naszály csúcsán (652 méter) csak a geodézia mérőtorony tetejéről van kilátás. Érdemes felmászni.

Az út innentől fogva végig lefelé vezet. A kék jelzésen tovább haladva a Vaditató tónál letérve rövid kitérővel érhetjük el a Látó-hegyet (534 méter). Erről a pontról csodálatos a panoráma. Nyugat felől látszik a majdnem a teljes Dunakanyar, a Pilis hegység, lábunk alatt terül el a Szentendrei sziget, és Vác. A Duna csíkja egészen Budapestig követhető. Többek között kivehetők a pesti hidak, a Gellért-hegy a Szabadság hegyi TV torony is.

Ezen a napon zajlott egy 30 km-es teljesítmény túra is a Váci csata emlékére. A keresztnél volt az egyik ellenőrző pont. Minden elismerésem a résztvevők! Innen a kocsihoz a visszaút(sárga kereszt-zöld kör-sárga kereszt) már gyors volt és nem megerőltető.
This entry was posted on 4/17/2011 and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 megjegyzés: