•4/25/2011
Húsvét előtti vasárnap a Börzsönyben jártunk. Királyházától indultunk, a piros jelzésen a Rakottyás patak mentén, majd fel a Nagy-Mánára, ott végig a gerincen, majd a piros négyszögön vissza. Ezt az útat általában minden évben kétszer megtesszük, egyszer kora tavasszal amikor zöldbe borul az erdő és virágszőnyeg borítja a gerincet, másodszor pedig novemberben amikor már aranysárga színre vált az erdő. Az út elején a patak egyik kanyarulatában a Tűzköves forrásnál erdei pihenőhely van kialakítva (ahol padokat is találunk), aki nem akar hosszabb útra indulni itt is megállhat és biztos hogy a jó levegőn és a gyönyörű környezetben rövid időn belül elfelejti a napi gondjait. Ezt követően az út igen meredeken lódul neki a csúcsnak. Ezen a szakaszon található egy fából faragott emlékmű, ahol akaratlanul is megpihen minden turista.
Börzsöny,Nagy-Mána csúcs
A Nagy-Mána 707 méter magas, nincs határozott csúcsa, hanem inkább egy hosszan elnyúló déli fekvésű gerinc. Innentől a turistaút tovább emelkedik és a Csóványos felé vezető elágazónál már több mint 800 méter magasan járunk. Az elágazó km-ben kb. az út fele, de innen már gyorsan haladhatunk visszafelé. Szép erdőkben kanyarog a jól jelzett turistaút és további másfél óra alatt érünk vissza a kiinduló pontunkra. Nehéz túra, habár csak 10.5 km hosszú, de időben mintegy négy óra. A GPS 547 méter emelkedést és átlagosan 10%-os meredekséget mért.
This entry was posted on 4/25/2011 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 megjegyzés: