•8/27/2011


Somoskőn a magyar-szlovák határ mentén fekvő Várhegyen áll Somoskő vára. Ha autóval megyünk, akkor közvetlenül a vár alatt található parkolóban tudunk megállni. A várrom a határ túl oldalán Szlovákiában található, de ezt ma már csak abból vehetjük észre, hogy a várhoz vezető út szélén határköveket látunk és a bódéban, ahol a belépődíjat szedik (forintban is fizethető), szlovák nyelvű ismertetőket látunk. A vár egyik különlegessége, hogy azt a hegyet és az egész környéket alkotó bazaltból építették. A szlovák oldal felé haladva alig 100-150 méterre a bejárattól találjuk a híres bazaltömlést, amely mintegy 16 méter hosszú orgonasípok módjára egymáshoz simuló oszlopokból áll. A várból gyönyörű panoráma tárul szemünk elé. A somoskői vár alatt, a Petőfi-emlékligetben található az a kunyhó, melyben a költő 1845. június 12-i látogatása során megpihent. Ha már itt jártunk, akkor mindenképp érdemes megtekinteni az alig 4 km-re, Salgóbányán található Salgó várát.(Lásd az előző bejegyzést!)
This entry was posted on 8/27/2011 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 megjegyzés:

On 2011. október 23. 17:01 , Névtelen írta...

Nagyon sajnálom, aki ezt szerkesztette, és arra nem volt képes,hogy egy kissé utánanézzen annak amit leír !! és megtudta volna,hogy a "Somoskői vár" NEM SOMOSKŐÚJFALUBAN található, hanem SOMOSKŐN !!!
Somoskőújfalu ugyanis 3 kilométerre fekszik, és önálló község: Mi Somoskőiek már 1975 től SALGÓTARJÁNHOZ tartozunk a várunkkal együtt!

 
On 2011. október 23. 17:37 , v_sanya írta...

Köszönöm és javítottam!