•9/17/2013
Bakonybél 1446 lakosú község a Kőris-hegy lábánál, Zirctől 17 km-re északnyugatra. A Bakony szívében fekvő község számos turistaút kiindulóhelye a Gerence-patak völgyében.
Szent Benedek-rendi apátságát István király alapította 1018 körül. A kolostor mai barokk stílusú épülete 1724-ben épült, bencés temploma 1782-re készült el. Az épület belső kialakítása egyszerű,  legfőbb dísze a Polinger Ignác pápai festő által 1758-ra elkészült főoltár. A festmények közül leghíresebb az id. Dorffmeister István által 1779-ben , a Szent Család Jeruzsálemből Názáretbe való visszatérését ábrázoló kép. A szószék 1760-ban, a műemlék orgona pedig 1822-ben készült el.
 
Szent Mauríciusz és Vértanútársai Plébániatemplom
A templom mellett modern fogadóépület és apátsági ajándékbolt várja a látogatókat.

A templomtól kb. egy km-re található Borostyán-kút kirándulóhely a monostort alapító Szent Günther és a később vértanúhalált halt Szent Gellért emlékét őrzi. A kápolna, a 14 képből álló stáció és a szikla tetején található kálvária a 19 század végén épült. A tavat a kápolna előtt fakadó három forrás vize táplálja.


A falu mellett emelkedő 709 méter magas Kőris-hegy a Bakony legmagasabb hegye. A tetején álló háromszintes, fából épült Vajda Péter kilátót 1920-ban állították. Legutóbbi megerősítésére 2002-ben került sor, de mára újból megérett a felújításra, korszerűsítésre. Állapota miatt csak saját felelősségre látogatható. A közeli radar állomás és a fák sajnos korlátozzák a kilátást, ezért a felújítás során célszerű lenne újabb szinttel megemelni. Tetejéről tiszta időben elénk tárulnak a Bakony, a Bakonyalja és a Sokoró  falvai, a Kab-hegy és a Somló, a Csetény környéki szélerőművek, a Pannonhalmi Apátság, a Balaton. A kilátótól alig 50 m-re áll a polgári légtérellenőrző radarállomás. A kilátóhoz aszfaltos út vezet, használatához engedélyt kell kell kérni a templommal szemben található erdészeténél. Gömbpanoráma a kilátóból.
This entry was posted on 9/17/2013 and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 megjegyzés: