•7/03/2015

A középkori eredetű magyar faluról az első, fennmaradt írott forrás a 14. század elején tesz említést. 
A Sajó-menti kisközség fekvése szép, a pelsőci fennsík déli oldalán áll. Református temploma a szűkszavú levéltári adatok szerint a Türelmi Rendelet kiadása után, 1783-ban épült. Valószínűbb azonban, hogy ez az időpont a már korábban felépült templom egyik nagyobb átépítését jelöli. Téglalap alaprajzú, kontyolt nyereg tetős, sima falazatú épület, lőrésszerűen szűk ablaknyílásokkal. Későbbi eredetű tornya a déli hosszanti fal tengelyébe épült 1800-ban. 
Érdekes a festett deszkamennyezet, amely eredeti elemeket tartalmaz. Közepén egy plasztikus, virág formájú függő záró rész van. A fa karzatok és a padok mellvéddeszkái szintén festettek. Falazott szószéke fölötti faragott koronája szintén népi barokk alkotás. 
Forrás: muemlekem.hu

A falu közigazgatásilag ma Szalóchoz tartozik. Szalóc honlapján részletes ismertetőt találunk a református egyházközség és a templom történetéről.
This entry was posted on 7/03/2015 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 megjegyzés: