•7/04/2015
A Sajó-folyó partján fekvő Berzéte Rozsnyótól 3 km-re délnyugatra található. A falu első írásos említése 1243-ból származik, amikor IV. Béla király az Ákos nemzettségi Detrének és Fülöpnek adományozta a falut. Az aranybányászatáról ismert falu vára a 14. század elején épülhetett, és valószínűleg a 15. század folyamán dőlhetett romba. Maradványai ma is láthatóak a faluval szomszédos dombon. A falu több évszázadon keresztül, kisebb megszakításokkal, nagyobbrészt a Máriássy-család birtokának számít.

A gótikus stílusú református templom a 13. században épült, melyet később a 14. és 15. században is átépítettek. Az északi templomhajóval 1723-ban bővítették ki, 1806-ban pedig a gótikus templomhajóba nyíló oldalbejárattal egészült ki. A templom falait támpillérek erősítik, a templomkertet lőrésekkel ellátott magas kőfal övezi. Szószéke későbarokk stílusú a 18. századból, harangjai a 19. század közepén készültek. A templom mellett áll az egykori birtokos Máriássy-család kriptája. Forrás: kastelyutak.hu
Az egyházközségnek van honlapja és a facebook-on is elérhető. 

This entry was posted on 7/04/2015 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 megjegyzés: