•9/17/2011
A Vadálló kövek a Visegrádi-hegységben található vulkanikus eredetű sziklák közkedvelt elnevezése, amelyek Dömös területén találhatóak. A faluközpontból (Fizető parkoló a községháza előtt) a Királykúti úton kell haladni, majd a Szőke-forrás-völgyén a sárga jelzésű turistaút visz a Szentfa-kápolnáig. (A sárga jelzés a Rám-szakadék irányába visz tovább.) Eddig (kb. 1.8km) könnyű az út, a 'fekete leves' innen kezdődik. A piros háromszöggel jelzett út vezet a sziklákhoz, majd onnan tovább a Prédikálószék irányába. A következő 2.5 km-en mintegy 470 métert emelkedünk, ez átlagosan 19%-os meredekséget jelent. Mindenképp ajánlatos jól tapadó cipőt választani erre az útra, mert a meredekségén túl az út sok helyen igen morzsalékos is. A vadregényes sziklák mellett a Dunától Dobogókőig terjedő panoráma is gyönyörű. A sziklák anyaga vulkanikus eredetű, andezit. Mintegy 12 millió évvel ezelőtti vulkanikus működés eredményeként jöttek létre.


Az út a fényképezéssel együtt nekem 3óra 15percig tartott. Hossza 8.6km teljes szintemelkedés 522 méter. Induláskor és érkezéskor sütött a nap és felhőkkel tarkított, de kék volt az égbolt. A köztes időben szürkén beborult, a Prédikálószéken a pára miatt nem is csináltam képet, kárpótolt viszont hogy többször is hallottam a szarvasbikák bőgését.
This entry was posted on 9/17/2011 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 megjegyzés: