•2/20/2011
A múlt szombaton végre kisütött a nap és úgy tűnt hogy szép tiszta lesz az idő, így a hétvégi túránkat a Prédikálószékre terveztük. Az időjárással szerencsénk volt, habár még ilyenkor színtelen az erdő és bágyadtan süt a téli nap, de a kilátásra nem volt okunk panaszkodni és az út során találkoztunk az év első hóvirágaival. Többször és több irányból is megközelítettük már a csúcsot. Távolságban legrövidebb út Dömösről vezet fel a, de a Vadálló köveket is érintő út helyenként rendkívül meredek. Kárpótolhat bennünket a 'szendevésért a 'Vadálló kövekről elénk táruló panoráma. Pilisszentlászlóról a Kis Rigó étterem mellől hosszabb, de könnyű túrával juthatunk el a csúcsig (piros kereszt). Erre is számoljunk két órát. A csúcstól fél órányira már több helyen is kitárul a panoráma Visegrád irányába. A harmadik lehetőség, hogy a Lepencére vezető aszfalt út melletti Király kunyhó melletti parkolóból vágunk neki a hegynek a zöld kereszttel jelzett úton. Az első egy kilométer nehézségeit magunk mögött hagyva, jó minőségű erdei dózer úton csatlakozunk be a Kis Rigó felől érkező útba. Nyáron, meleg időben ezt az utat ajánlom, mert majdnem végig a hegy árnyékos oldalában vezet az út.
Prédikálószék-gömbpanoráma
'A Prédikálószék, amely egy hatalmas andezit szikla, a maga 639 méterével Visegrád környéki hegycsoport legmagasabb tagja. A csúcson egy kis tisztást, rajta padokat és asztalokat találunk. A tisztás mellett egy fából készült kereszt magasodik. A Prédikálószékről gyönyörű kilátás tárul elénk. Alattunk kanyarog a Duna. Innenső partján Visegrádot láthatjuk a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral. Túlsó oldalán a Börzsöny csúcsai, többek között a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy magasodnak.' (Forrás: parkerdo.hu)
This entry was posted on 2/20/2011 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 megjegyzés:

On 2011. március 1. 11:40 , Névtelen írta...

Fárasztó kirándulász jelent oda felmenni, sőt lejönni is, de megéri.