•7/17/2011

A Tákostól alig két kilométerre fekvő Csarodán, a Csaroda-patak tóvá szélesedő szakasza mellett áll a falu református műemlék temploma, a románkori építészet egyik remeke., melynek építése a 13. sz. második felére tehető. Az épület terméskő alapozású, az Árpád –korra jellemzően téglából rakták falait.
A téglalap alakú hajó és négyzetes szentély arányait, a belmagasságot és torony méreteit az aranymetszés szabályai szerint alakították ki. Az egyhajós tömör kőépületet karcsú tornya teszi légiessé. A toronytestet zsindellyel fedett fasisak védi. A harang a templomtól kissé távolabb álló fa harangtoronyban került elhelyezésre. Az északi hajófal és diadalív bizánci stílusú freskói az építéssel egyidejűek. A falképek - vörös, okkersárga és fekete színű földfestékkel készítették őket – az orvosszenteket, Damjánt és Kozmát, Szűz Máriát, János apostolt valamint a Szent családot ábrázolják. Mosolygós szenteknek is nevezik a csarodai templom festett szentjeit a mosolyra húzódó ajkukra utalva. Emellett a késő románkori festészet remekeként tartják számon az egyházatyákat, Szent Dorottya és Alexandriai Szent Katalin vértanúkat, valamint Krisztust megjelenítő ábrázolásokat. A 16. században reformátussá vált falu a középkori falképeket fehérre vakolta és helyükbe kék-piros népies stílusú virágos levélcsokor motívumot festetett. A Rhédei család volt az 1777-ben készített fakazettás mennyezet készíttetője, mecénása.
Forrás: www.puszta.com A tákosi és a csarodai templomról a 'magyarbarangoló' blogon olvashatunk részletesebb ismertetőt.
This entry was posted on 7/17/2011 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 megjegyzés: