•6/05/2010
Debrecen életével több, mint 4 és fél évszázadon át összefonódott a reformáció, így az „ország iskolájának” nevezett Református Kollégium kiemelkedő szerepet kapott. A Kollégium működését 1538-tól számítják.

Egyházművészeti kiállítás


Nagykönyvtár
Debreceni Református Kollégium Könyvtára gömbpanoráma
A Kollégium nagykönyvtára félmilliós állományával a magyarországi református egyház legnagyobb gyűjteménye. Egyes ritkaságai Európában, sőt a világon is egyedülállóak.

Oratórium
Debreceni Református Kollégium Oratórium gömbpanoráma
A szabadságharc történetében a Kollégiumnak is jelentős szerep jutott. 1849. január 9-től május 21-ig az imateremben tartotta üléseit a képviselőház. A szószéket díszítő emléktábla emlékeztet Kossuth beszédeire: „Ez Istennek szentelt szószékről szólta a nemzetmentés igéjét Kossuth Lajos.” Itt szövegezték meg a Függetlenségi Nyilatkozatot, és itt vitatták meg a képviselők. A Kollégiumban működött a nyomda, mely a szabadságért harcoló ország pénzét, a Kossuth bankókat nyomta. Mintegy száz év múlva, 1944. december 21-én az Oratórium ismét a nemzetgyűlésének adott helyet: itt ült össze az ideiglenes nemzetgyűlés.
This entry was posted on 6/05/2010 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 megjegyzés: