•6/29/2015
A templom valószínűleg a XII-XIII. században épült. Az 1400-as években alakították át nagyobb méretű gótikus, támpilléres szentélyű épületté. Ekkor készülhettek a nagyobb méretű, csúcsíves ablakai is. A török időkben a templom komoly károkat szenvedett. Az 1700-as évek elején új tetőszerkezetet, hajója sík deszkamennyezetet kapott, amelynek díszes festésén 1726-os évszám jelzi az újjáépítés befejezésének évét. A festett famennyezet hosszú deszkáin leveles, virágos hullámvonalú indadíszítés fut végig. A gyönyörűen festett karzatokat és padokat, a kiemelkedő szépségű szószéket és annak faragott és festett pelikános koronáját jósvafői festő-asztalos mesterek készítették. A templom melletti fa harangtorony a XVIII. században épült.
Forrás: Gömör-Tornai-karszt, Cartographia.
Részletes ismertető található a Tiszáninneni Református Egyházkerület honlapján. A templom kutatását Feld István publikációjából ismerhetjük meg.
This entry was posted on 6/29/2015 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 megjegyzés: