•6/28/2015

Szögliget község határában emelkedik a 460 méter magas Várhegy, melynek tetején a hatalmas kiterjedésű középkori erődítmény romjai találhatók. Jelenleg csak a vár egyes részletei ismerhetőek fel, de a Szádvárért Baráti Kör lelkes csapatának köszönhetően évről-évre egyre több falmaradvány szabadul ki a növényzetből. 

A falu határában lévő négy hatalmas hársfával közrefogott kereszttől indulva -a Ménes patak mentén haladva-  mintegy 1300 méter megtétele után érjük el a Szalamandra házat, ahonnan a Szádvár tanösvényt követve juthatunk el a várig. A tanösvény jobbra tartó ága valamivel hosszabb, a balra tartó ága pedig nehezebb. A túra hossza 8 km(oda-vissza), szintemelkedése 310 méter.

A vár rövid története: A XIII. század második felében Északkelet-Magyarországon is - az ország más tájaihoz hasonlóan - egymás után épültek a várak. A tatárjárást követően IV. Béla rendelkezésére kezdték el a vár építését az 1250-es években, a Torna-vidék és a szádvári uradalom védelmére. Később Torna megye ispáni vára lett, s a Felvidék egyik legjelentősebb erőssége. Legjelentősebb ostroma 1656-ban zajlott, amikor Patócsy Zsófi a hősiesen védte a várat. 1685-ben Habsburg Lipót parancsára Magyarország egyik legnagyobb alapterületű várát – sok más hazai várhoz hasonlóan – felrobbantották, és lerombolták, a Habsburg ellenes szervezkedések megakadályozása érdekében. 
Forrás: Aggteleki Nemzeti Park, Szádvár tanösvény.
This entry was posted on 6/28/2015 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 megjegyzés:

On 2015. július 3. 9:23 , Kovács Miklós írta...

Jó régen jártam arrafelé, tervbe kellene venni valamikor. Addig is köszi a virtuális emlékezet frissítést :) A Baráti Körnek köszönjük a kitartó munkát a folytatáshoz pedig sok sikert kívánok!