•9/18/2016
Rudabánya és Felsőtelekes között az egykori  külszíni vasércbánya utolsó munkahelyén található bányató hazánk jelenlegi legmélyebb állóvize. Az egykori Vilmos és Andrássy II. bányarész találkozásánál keletkezett bányató kb. 330 méter hosszú, átlagos szélessége kb. 80 méter. A tavat a csapadékvíz táplálja. A nagyüzemi művelés 1880-ban indult és 1986-ban ért véget.
  Két irányból is megközelíthető. Rudabánya határában, a Szuhoggyal összekötő műút jobb oldalán található kereszttel szemben becsatlakozó úton kb. 1300 méter után található romos épület mellett tudunk megállni autóval. Innen balra tartva gyalog még mintegy 600 méter tó.
(A parkoló helynél található két tájékoztató táblának csak a váza van meg, vagy ellopták, vagy még nem készültek el.)
  Az út magánút, bejáratánál behajtani tilos tábla található, de a kiegészítő tábla szerint turisztikai céllal használható.
This entry was posted on 9/18/2016 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 megjegyzés:

On 2016. szeptember 20. 23:54 , Kovács Miklós írta...

Ismerős és szeretett táj számomra. Jó volt körbenézni a szokásos remek panorámáddal itt ismét. Tudod esetleg, hogy a kép bal felében látható kis "építmény" mi célt szolgál? Amikor mi legutóbb ott jártunk még nem volt ott - és nem is nagyon illik a tájba...

 
On 2016. szeptember 21. 20:51 , v_sanya írta...

Az egy kilátó. Itt ér véget a tó másik végéből induló tanösvény. A kilátó mellett van egy Rudabánya vasércbányászatával kapcsolatos 4 tablóból álló bemutató is. Keress rá a weben: 'Rudabánya látványtár'.

 
On 2016. szeptember 22. 1:37 , Kovács Miklós írta...

Oh, köszönöm. Hallottam a tervezett fejlesztésekről, éppen akkor kezdték kivitelezni amikor legutóbb arra jártunk, de nem néztem akkor utána a terveknek részletesen. Elnézve a képeket sok minden változott...