•10/25/2011
A budapesti Dohány utcai zsinagóga ma a világ második legnagyobb és Európában az amszterdamival együtt a legmonumentálisabb zsidó templom. Nagysága a korabeli fővárosi zsidóság jelentőségét, magas színvonalú gazdasági és kulturális igényét bizonyítja. A zsinagóga építésére közel másfél évszázaddal ezelőtt pályázatot írtak ki, amelyre a kor legjelesebb mérnökei nyújtották be javaslatukat. Végül Ludwig Förster német építész, a bécsi akadémia tanára nyerte el a pályázatot mór stílusú zsinagógatervével. (Korábban ő tervezte a bécsi nagyzsinagógát is.) Alig négy esztendő alatt végeztek a teljes kivitelezéssel, ami annak idején is rekordidőnek számított. (Hozzávetőleg ennyi ideig tartott a nemrég zárult felújítás is.) Az építésvezető Wechselmann Ignác műépítész, aki később egész vagyonát a Vakok Intézetére hagyta, valóságos csodát művelt. Förster távollétében még az egyik rivális magyar építész munkáját is igénybe vette: így aztán Feszl Frigyes, a Vigadó híres építésze tervezte a templom belső szentélyét. A zsinagóga ünnepélyes felavatására 1859. szeptember 6-án, az őszi zsidó nagyünnepek előtt került sor.
Forrás: www.zsido.hu/tortenelem/dohany.htm.



A három panoráma együtt is megtekinthető ide kattintva.
Dohány Street Synagogue
This entry was posted on 10/25/2011 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

4 megjegyzés:

On 2011. október 25. 19:12 , krisssz írta...

Elképesztően szééééép!

 
On 2011. október 26. 11:14 , Kovács Miklós írta...

Hatalmas gratuláció!! Gyönyörű. Hogy sikerült ezt összahoznod? :)
Mármint, hogy senki sincs a zsinagógában és szabadon fotózhattál?

 
On 2011. október 26. 20:25 , v_sanya írta...

:)
Valóban nagyon gyönyörű a helyszín.

Felkérésre csináltam a panorámákat, így biztosítva volt hogy üres legyen a terem amikor a fotózás zajlik.

 
On 2011. december 4. 22:08 , Névtelen írta...

Nagyon jok a kepek, tenyleg, de ..... nincs mas tema Budapesten csak zsinagoga ?! Jol van, az is, de van meg annyi mas...Semmi rosszindulat , csak kerdes. A mai vilagban , amikor n kepbol n-1 zsinagoga, mar eleve rossz hangsulyt kelt. Ha meg nagyon jok a kepek akkor is....!